Labrujere: plan burgertop heel naïef

Labrujere: plan burgertop heel naïef

Een mooie bos wit haar, daar kun je ‘m aan herkennen. Nog opvallender? Zijn indrukwekkende baard met twee vlechtjes. En zijn enorm uitgesproken mening over politieke onderwerpen. In gesprek met Leidenaar in hart en nieren: Peter Labrujere. 

Labrujere nodigt ons uit in De Leidse Rederij, waar we binnen eerst eens rustig het interieur mogen aanschouwen. Verschillende schilderijen met boten en schepen sieren de muur. Verder staan er een oude kassa, een kauwgomballenautomaat en een groot anker. In het midden van de rederij staat een grote tafel, waaraan we plaatsnemen en hij vol trots vertelt over Leiden. Zijn stad.

untitled-1

We zijn allereerst benieuwd naar uw liefde voor Leiden! Kunt u ons daar meer over vertellen?
Ik ben geboren in Leiden en altijd een echte Leidenaar geweest. Het teken van Leiden, de sleutel, heb ik op mijn arm staan, en zelfs op mijn tand! Daarvoor heb ik vier uur met mijn bek open bij de tandarts gezeten. Er was ook een juwelier bij, die moest helpen. Nu heb ik twee gouden sleutels op mijn tand staan. Ik ben dol op Leiden. Het is een stad, maar het handelt als een dorp: iedereen kent iedereen. Als je over iemand gaat zitten ouwehoeren, weet iemand anders dat binnen een half uur. In de wandelgangen, noemen ze dat.

U bent een ondernemende Leidenaar. Geboren in een arme tijd en uiteindelijk uw dromen waargemaakt.
Het is bijna het verhaal van krantenjongen tot miljonair. Dat zal ik je eens uitleggen. Ik heb op vijf verschillende lagere scholen gezeten. Ik was geen ADHD-patiënt, maar wel een onhandelbaar kereltje. Ik zat vol met humor, waar de meeste juffrouwen niet tegen konden. Toen mijn moeder op veertigjarige leeftijd stierf, werd ik van school afgehaald. Ik was toen elf. De sociale wetten die er nu zijn, had je nog niet. Toen ging ik de winkel in om mijn vader te helpen. We hadden eerst een schoen- en zadelmakerij en later een dumpstore. Ik heb dus bijna niet gestudeerd, maar kijk waar ik nu sta.

Waar staat u nu?
We zijn in 1971 ineens gaan verdienen. Van straatarm naar schatrijk. Dat gebeurde omdat we ons eigen hart volgden. We hadden een idee en dat voerden we uit, ongeacht of het wel of niet zou werken. Als je een enthousiast gevoel krijgt van een idee, dan werkt het in de meeste gevallen. Ik ben inmiddels 67. Over dertien jaar ben ik op mijn geboortegewicht. De dumpstore bestaat nog altijd.

_dsc1564

Het werken in de winkel is echter niet alles dat Labrujere gedaan heeft. Hij is in veel sectoren actief.
Met alle dingen die ik naast de winkel doe, slaap ik maar zes uur per nacht. Zwemmen, mediteren, fietsen. Ook doe ik aan creatief boekhouden voor het stadsparkeerplan, de rederij en mijn eigen winkel. Ik was actief bij Harley-Davidson, daar heb ik vier clubs opgericht. Wij waren vóór de Hells Angels! Verder was ik trouwambtenaar, hielp ik bij begrafenissen en was ik metaal- en houtbewerker. Ten slotte heb ik tweeëneenhalf jaar bij de gemeenteraad gezeten. Ik ben een manusje van alles.

Als manusje van alles heeft Labrujere verschillende facetten van Leiden gezien. Wat vindt hij eigenlijk van de Leidse bewindvoering?
Het gaat redelijk goed, al heb ik wel wat aan te merken op de geringe parkeerplekken en het hoge aantal handhavers in de stad. De handhavers nemen het werk van de politie over met een te strak regiem. Ook worden er teveel regeltjes en dingetjes op de burgers neergelegd. Horecaondernemers krijgen een bekeuring als ze hun terras vijftig centimeter te breed opgesteld hebben. Dat is een gigantische ergernis in de stad. Kunnen handhavers en politie op mooie dagen niet eens de hand over het hart strijken als een terras zo’n klein stukje opgeschoven is? Door al die regels loopt het vast. Denk bijvoorbeeld ook aan een gewone bouwvergunning: mensen wachten soms wel veertien jaar tot ze verder kunnen bouwen. De meeste Leidse aannemers zijn de stad uit gevlucht, omdat je hier niet aan de slag kunt gaan. Daarnaast vind ik het vreselijk dat winkelaars naar de afgelegen winkelcentra buiten de binnenstad trekken, omdat ze daar makkelijk kunnen komen en goedkoop kunnen parkeren. Als je de mensen voor een eurootje met de bus door Leiden laat rijden, komen ze weer terug in de stad. Hier is alles!

Veel verbeterpunten voor Leiden. Die kan hij misschien vertellen in de burgertop die binnenkort plaats gaat vinden in Leiden, genaamd L750. Dit is een initiatief van het Stadslab. Er komen dan 750 Leidenaren bij elkaar om hun ideeën te delen over de stad en de toekomst hiervan. Ze gaan met elkaar in dialoog. Eerst worden er huiskamergesprekken gehouden in kleinere groepen, later worden in een grotere groep de belangrijkste onderwerpen besproken. Denkt u dat de punten die u zojuist noemde worden meegenomen in de burgertop?
Ja, dit zijn problemen die spelen onder de burgers. Al vraag ik me af of het werkt om dit te bespreken bij een burgertop. Het is een heel leuk plan, maar het is heel naïef. Het wordt een grote flop!

Waarom denkt u dat?
Bij het Stadslab verzinnen ze dingen, maar voeren ze geen dingen uit. Wat er verzonnen wordt, is niet haalbaar.

Heeft u voorbeelden?
De renovatie van de Breestraat. Verschillende vervoer- en parkeerproblemen. En nu de burgertop. Het Stadslab is hierover aan het fantaseren. Het kan niet in de praktijk gebracht worden. Dat is nu precies het probleem van het Stadslab!

_dsc1554

Waarom precies? Denkt u dat de gemeente niets zal doen met de burgerideeën?
De gemeente ziet zo’n burgertop als ‘weer wat erbij’. Daarnaast zullen de ideeën niet nagekomen worden. De gemeente komt tegenwoordig niet meer met een eerlijk verhaal. Er wordt van alles gezegd en beloofd, maar niets wordt waargemaakt. De politiek is legaal liegen: het is van ‘ja’, ‘nee’ maken, en van ‘nee’, ‘ja’. De ideeën belanden zo weer in de prullenbak.

Heeft u niet het idee dat de gemeente dichter bij het volk staat dan dat?
Nee. Ik heb het zelf gezien toen ik in het verleden bij de gemeenteraad zat, als raadslid van de Stadspartij Leiden Ontzet (SLO). Ik streed voor de belangen van de winkeliers en de gewone burgers. Ik wilde daar als ondernemer vijftig jaar aan kennis planten. Niet dus. Daar luisteren ze niet naar. Ik zie er dan misschien uit als een neanderthaler, maar kennis heb ik wel, hoor. Er worden in de gemeenteraad besluiten genomen met het verstand van een fruitvlieg!

Dat is inmiddels al wat jaren geleden. Denkt u niet dat dit beeld veranderd wordt door de burgertop?
De gemeente is nog altijd veel te star. De mensen die hier in Leiden in de gemeente zitten, vertoeven er niet voor het gewone volk, maar voor het rode pluche in Den Haag. Er is corruptie, het gaat om niets anders dan geld. Ook voelen ze zich te machtig. Een ambtenaar die hier al veertig jaar de leiding heeft, wil niet terug naar af gegooid worden. Die pikt het niet om te luisteren naar een idee van de burger, dat wellicht ingaat tegen zijn regels. De burgertop gaat echt niet slagen.

_dsc1555

Zijn de Leidse burgers zich hier bewust van volgens u?
Het vertrouwen van de Leidenaren in de politiek is nul. Wat er wordt beloofd aan het volk, wordt niet uitgevoerd. Ik verwacht dat de gemiddelde Leidenaar niet mee wil doen aan zo’n top. Het heeft geen zin. Er wordt toch niet geluisterd. Ik ga er ook echt niet in zitten! In de politiek kun je als gewone Leidenaar niets bereiken.

Verwacht u dat er een groep Leidenaren is die wel geïnteresseerd is?
Dat zijn de jongens die een mooi pak en een stropdas aanhebben. De architecten en dergelijke.

Is er een manier om de burgertop aantrekkelijk te maken voor alle Leidse burgers?
Er moet opnieuw begonnen worden. Niet langer moet alles zo streng juridisch besloten en onderbouwd worden. Vroeger was het veel simpeler, veel leuker.

Dat is wel erg vooruitstrevend en staat los van de burgertop. Heeft u geen tips met specifieke betrekking tot de burgertop?
Nee, echt niet. Daar ga ik je geen hoop in geven. Het volk gaat het vertrouwen niet terug krijgen met een burgertop. Zo’n gemakkelijk plan op korte termijn gaat niet werken. We moeten van de huidige vergadercultuur af, die breekt de economie af. Tegenwoordig kun je als burger niet meer praten met de politieke lui.

Het is duidelijk: een burgertop ziet u niet zitten. Wat dan wel?
De gemeente moet nóg dichter bij het volk komen te staan, beter naar het volk luisteren. Met een burgertop gaat dat niet werken, die stap is nog te afstandelijk. De gemeenteleden moeten een goede opleiding krijgen, waarin ze leren hoe het volk eruit ziet. Niet alleen het ‘wijze’ volk, maar ook het ‘domme’ volk moet bestudeerd worden. Ze moeten achter hun bureaus vandaan komen. De bestaande politiek moet gerecycled worden. De kloof, nee, het ravijn tussen de politiek en de burgers moet rigoureus verkleind worden. Ik doel op een lange termijn oplossing. Niet zoiets als een burgertop, dat is veel te kort door de bocht. Dat heeft echt geen zin in de huidige corrupte politieke wereld.

_dsc1531

Bent u het eens met Peter Labrujere? Of heeft u juist meer vertrouwen in de burgertop? U bent welkom om uw mening te delen en tips voor de burgertop aan te dragen. Hoe wordt de burgertop aantrekkelijk gemaakt voor Leidenaren? Reageer hieronder, of deel uw mening op Facebook, Twitter en Instagram. Gebruik #opentopburger.

Een gedachte over “Labrujere: plan burgertop heel naïef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s